De keerzijde van zichtbaarheid + tips

Ben jij gek genoeg om te denken dat jij de wereld kan veranderen?
24 juli 2015
De man die op Boeddha spuugde
5 augustus 2015

De keerzijde van zichtbaarheid + tips

Afgelopen zaterdag zag ik de replay van een periscope uitzending van Monica Job. Ik ken haar (nog) niet persoonlijk, alleen via social media sinds kort. In de uitzending deelde zij kwetsbaar haar verhaal van zichtbaar zijn. Dat ze altijd opvalt. Vroeger als kind viel ze ook al op en werd gepest, uitgescholden en meer. Ze realiseerde zich na de uitzending pas hoe diep het zat en dat het haar echt heeft geholpen. Dat ze trots is, blij bevrijd en dat ze nu verder kan. Door haar verhaal te vertellen en te delen heelde ze een stuk in haar zelf. Maar gaf ze anderen door haar verhaal ook toestemming dat het oke is. ‘ It’s through our stories we heal’, zegt Gabrielle Bernstein. Oftewel, delen is helen.

Het verhaal raakte mij
Vele soulopreneurs werden geraakt tijdens die uitzending. Het raakt mij ook in zekere zin. Ik ken haar verhaal dat je jezelf klein probeert te houden, omdat je anders te veel opvalt. Ik viel en val ook altijd op met mijn aanwezigheid. Niet zozeer dat anderen mij pesten en uitgescholden. Maar wel het manipuleren, mij klein proberen te houden en oordelen over mij heen krijgen. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Door mijn opvoeding, daar waar ik ben opgegroeid, relaties en de maatschappij heb ik mij jaren onbewust aangepast. Ik leefde vaak in angst. Bang voor oordelen en veroordeeld te worden. Ik voelde mij nooit goed genoeg. Ik was aan het knokken en overleven.

Ik heb veel shit over mij heen gekregen
Toen ik aantal jaren geleden de feelgood lifestyle Proud to be Stout oprichte kwam er nog meer shit over mij heen. Ik werd volledig zichtbaar! Ik kwam in de media. Had ontzettend veel bereik met mijn social media en website. Het was super dat ik vele vrouwen mocht inspireren om op te staan voor wie ze werkelijk zijn. Ik ken dan ook als geen ander dat duizenden vrouwen je fantastisch vinden, maar een aantal niet. En die paar mensen (zowel zakelijk als privé) die triggeren je, hebben een oordeel over je en vervolgens paste ik me iets aan. Ik had op den duur zelfs te maken met smaad. Het enige wat ik kon doen is de ervaringen aangaan.

Zichtbaar zijn
De keerzijde van zichtbaarheid is dat je gezien wordt en dat mensen een oordeel over je kunnen hebben. Mensen zouden je kunnen kwetsen, uitlachen of naar beneden kunnen halen. Of ze zeggen tegen je dat jij je dromen moet opgeven. Het lijkt dan makkelijk om maar op te geven en je aan te passen.

Onlangs nog, was er een ‘spiritueel ondernemer’ die ik kende (dacht te kennen) die een van mijn filmpjes op haar Facebook zette om mij aan schandpaal te zetten. Ze zette erbij iets van: Wat heeft zij gerookt?. Iets eerder had ze mij dat ook al gevraagd, waarop ik gewoon lekker nuchter reageerde dat ik zo in mijn happiness flow zit dat je zonder drugs high en intens happy kan voelen. Dat het puur natuur is. Ik had zelf nog een leuk filmpje voor haar opgenomen om haar vraag te beantwoorden. Die had ze later verwijder op haar facebookpagina en deelde toen een van mijn filmpjes om haar standpunt te maken… Ik heb me nog even in de hol van leeuw gewaagd om netjes openbaar te reageren waarom ze dit deelde en hoe zij zich zou voelen als ik of een ander dit bij haar deed. Toen los gelaten en haar geblokkeerd.

Tsja, dit is het Universum die mij uitdaagt. Dankbaar voor al die mensen die hun angsten en onzekerheden hebben geprojecteerd. Ik leer er alleen maar uit. Zonder deze mensen en dualiteit had ik nu niet geweten wie ik ben.

Ik ben goed genoeg
Ik laat niemand meer vertellen dat ik niet goed genoeg ben. Ook ben ik gestopt met dat verhaaltje aan mezelf te vertellen. Daarnaast kan ik het niet iedereen naar het zin maken. Je vind me leuk of niet. Ik vind het prima. Door wie ik ben, inclusief mijn aanwezigheid en zichtbaarheid, trigger ik heel vaak mensen. Dat is een cadeautje voor de ander. Zie jij het licht van mij ook in jou? Of is mijn licht te sterk voor jou dat het je donkere kant belicht?

Zichtbaarheid gaat over jezelf durven zijn
Als jij niet zichtbaar bent voor jezelf en anderen, dan ben je waarschijnlijk niet jezelf. Iedereen is anders. Je hoeft echt niet groots zichtbaar te zijn als ik al heb gedaan. Maar wees gewoon jij. Doe dat waar je zin in hebt vanuit je hart. Doe niet iets omdat anderen het doen. Voel, tune in en doe wat je te doen hebt. Ga in je kracht staan. Schijn je licht uit naar anderen. Volg je dromen. Wees gelukkig. Volg je hart en je komt thuis.

5 tips 

1) Stop met jezelf aanpassen. Laat niemand je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Jij weet zelf precies wat jij hier op aarde te doen hebt. Wellicht ben je dat alleen vergeten of bemoeit je hoofd zich er mee of laat je je te veel leiden door andere mensen. Laat plezier jou drijfveer zijn. En niet de angsten en onzekerheden van andere mensen. Doe dat wat goed voelt voor jou. Als jij jezelf volledig gaat accepteren en jezelf durft te zijn, dan kan niemand je meer wat maken.

2) Accepteer jezelf wie je bent. Als jij jezelf niet gaat accepteren dan zul je dat telkens in de buitenwereld terug zien. De buitenwereld is een reflexie van jouw binnen wereld. Erken je verhaal van vroeger en wat er is gebeurd. Zie alle ervaringen nu als een levensles. Het Universum helpt jou en staat altijd achter je. Jij mag er zijn. Durf kwetsbaar te zijn en ga de schaamte voorbij, daarmee heel jij jezelf ook.

3) Stop met jezelf verhaaltjes te vertellen dat je niet goed genoeg bent. Als jij oordelen krijgt en het raakt je, dan is de ander een spiegel voor je. Waarschijnlijk oordeel jij ook over jezelf dat je niet goed genoeg bent of ‘anders’ bent dan de rest. Raakt het je niet, dan is het puur een test van Universum om te kijken hoe sterk je in je schoenen staat. Vertel jezelf voortaan een positief verhaaltje dat je wel goed genoeg bent.

4) Geef je dromen nooit op. Jij hebt niet voor niets dromen en verlangens. Blijf dromen en werk aan je toekomst. Jij wil later op je sterfbed niet denken: Had ik maar… Nee, jij voelt dat je een missie hebt. ga dat doen. Niemand houdt je tegen, alleen jezelf. Als jij het even niet meer weet wat te doen? Luister dan naar wat je hart je wil vertellen.

5) Maak jezelf zichtbaar. Wat je hier op aarde ook te doen hebt. Deel je verhaal. Doe je ding. Wees zichtbaar op social media of waar het maar goed voelt voor jou. Herinner jezelf er aan dat je werk en missie niet gaat om jou, maar om het grotere geheel.

Laat mijn verhaal en de tips op je inwerken. Wat is het eerste wat je vanaf nu gaat doen?

Liefs,
Sjoukje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Onze privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten