Depressie is niet jouw schuld

De man die op Boeddha spuugde
5 augustus 2015
Journey of Happiness event 12 & 13 maart
6 maart 2016

Depressie is niet jouw schuld

Elke keer als ik spreek over dat het anders kan met een depressie, zijn de woorden die ik gebruik veel te gelimiteerd…

Ik wil even benadrukken dat depressie niemands schuld is!
Door mijn verhaal over dat ik mijn depressie(s) heb overwonnen en dat ik nu eindelijk gelukkig ben, zou jij je niet schuldig(er) moeten voelen als ik zeg dat het anders kan. Je moet jezelf niet de schuld geven van je depressie (of burnout). Je zou er wel anders naar kunnen kijken, met een andere nieuwe verfriste blik. Je kan namelijk anders naar depressie kijken. Depressie heb je niet voor niets. Depressie of depressieve gevoelens overkomt je niet voor niets. Moe van het vechten. Moe van overleven. Je bent niet voor niets op en moe! Überhaupt klopt alles in het moment. Maar vergeet niet, voel je niet schuldig! Je hoeft je er ook niet voor te schamen…

Depressie kan door verschillende dingen komen. Wat het ook is, start met accepteren dat depressie je overkomt. Kijk er naar. Wees je bewust van je oordelende gedachten. Overtuigingen. Oude pijnen. De afgescheidenheid. Je voelt je wellicht alleen. Je ervaart wellicht dat anderen het niet hebben wat jij hebt. Je accepteert wellicht iets niet. Waarschijnlijk ging je maar door en door en door. Maar dat kan nu even niet. Je staat als het ware stil en ook weer niet. Want al je gedachten gaan nog steeds alle kanten op.

De oplossing is je verhaal transformeren
Daar ligt meteen ook de oplossing, (in) je gedachten. Je gedachten zijn namelijk de grootste uitdagingen die er zijn. Weet dat jij je depressie niet bent. Net als jij je gedachten ook niet bent. Woorden of een gedachte op zich betekent niks, tot dat jij er een verhaal aan vast hangt. Een verhaal met een bepaald gevoel. Met andere woorden, een betekenis. Doe je dat bewust? Nee dat gaat onbewust.

Zie depressie als dat je jezelf opnieuw kan ontdekken.
Even weer terug naar je zelf. En lukt jou dat niet, hoe positief jij ook probeert te doen? Voel dan dat sprankje hoop, positiviteit en liefde in jezelf en zoek hulp en ondersteuning. Vraag om hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik heb ook hulp gekregen van buiten af, maar wel van binnen (in mijn hoofd) geholpen.

Ik ben mijn depressies ontzettend dankbaar, anders stond ik nu niet zo in het leven. Na mijn eerste zware depressie starte mijn lange (spirituele) zoektocht, die langzaam naar binnen ging. Ineens ontdekte ik dat alles al in mij zat…

Misschien denk je: Sjoukje dat is nogal makkelijk wat je zegt…

Ja, dat klopt. Wij mensen denken nl te veel. Verlicht zijn we al. Al dacht ik ook jaren van niet! Als we blijven geloven in de verzinsels en illusies van het hoofd, blijven we daar waar we zijn. Vol schuld. Ellende. Oordelend. Pijn. Afgescheiden zijn. Gebrek. Allemaal aanvalgedachten. Dat hoeft niet…

Verlossing is eenvoudig. Maar verwar dit niet met het idee dat simpele dingen kunnen aanvoelen als moeilijk. En als je niet weet wat je moet doen, doe dan even niks. Of drink gewoon een kopje thee. Of heb gewoon een lekker potje seks. Gewoon door het jezelf makkelijk te maken. Kies altijd de weg van de minste weerstand.Telkens weer in het moment.

Dit alles wat ik nu heb geschreven gaat echt om een onderliggende laag die nog veel mensen niet begrijpen. Ik soms ook niet! Het is nl veel te ingewikkeld en onwerkelijk voor het hoofd.

Jij bent oke. De situatie is oke. Love you!

Liefs Sjoukje

Ps Wil je mee worden genomen in de wereld van happiness, spiritualiteit en zelfbewustwording? Check hier hoe je GRATIS mijn Happy Soul flow gids kan downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Onze privacyverklaring

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten